Svenska

”Kvartetten briljerar!”

“Från svängigt till bebop till mer lågmäld
downtempo jazz.” /Norrbottens-Kuriren 2013

“En ung gitarrist får bara inte vara så här bra. Hans läckra spel och lika läckra originalkompositioner och hantering av standards får en att vilja trilla av stolen flera gånger under kvällens jazzkonsert.”
/NSD 2013

“Danne Johansson är alltid en fröjd att få höra som solist och ensemblemusiker i Norrbotten Big Band men det är här i mindre sammanhang som hans rätta själ kommer fram och den får blomma ut till fullo.”
/NSD 2013

Att plattan skulle heta Home var på flera plan en självklarhet för Per Ödberg. Bland annat för att musikerna, som han valt ut till sin kvartett, är några av de som inspirerat honom mest och betytt mest för honom i hans egen utveckling. Per, som vuxit upp i Luleå, har sedan barnsben haft möjligheten att höra på Dan Johanssons trumpetspel i bl a Norrbotten Big band. Arne Hagström var Pers linjeföreståndare då han började studera jazz på Framnäs folkhögskola och har sedan dess musicerat i flera olika sammanhang. Per upptäckte så snart han fick möjligheten att spela med trummisen Christian Sundeqvist att han i honom hittat en musikalisk själsfrände.

Med Home syftar man även på geografi. Per bor idag i Göteborg men åkte hem till Norrbotten för att spela in sin debutplatta. Musikerna är utspridda över hela riket men har Norrbotten som gemensam nämnare. Både Per och Christian har studerat på Framnäs folkhögskolas Jazzlinje, där Arne jobbat i många år. Dan undervisar regelbundet där och på senare tid har även Per undervisat där. Kollar man noga på skivan kan man se att det på sidan står Per Ödberg kvintett. Det hade man lätt kunnat ta för ett tryckfel men i det här fallet har det en mening. Musikerna som spelar på skivan må vara fyra men att det står kvintett är ett tack till familj och vänner för deras stöd. Eftersom skivinspelningen inte gått att genomföra utan dem så blir de bandets femte medlem.

En tredje mening med skivans titel är att ge uttryck för en önskan att få spela den musik som ligger närmast hjärtat. I bandets repertoar möter den nutida jazzen den äldre. Per, som har komponerat de flesta av bandets låtar, har alltid haft sitt musikaliska ideal någonstans mitt emellan bebop och den senare jazzen. Kvartettens musik fungerar, med de förlagorna, som något av en brygga mellan stilarna, dock utan att man behöver ge avkall på den musikaliska integriteten.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s